Dil Seçimi TR EN
İletişim Hattı +90 (264) 418 84 85
Oda Tarihçesi

AKYAZI TİCARET VE SANAYİ ODASI

 

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası 23/12/1973 yılında Rahmetli Sayın Hüsamettin BAYRAKTAR Başkanlığında 350 üyesi ile kurulmuştur.

 

AKYAZI

 

Akyazı, Sakarya iline bağlı 13 ilçeden biridir. İlin doğusunda yer alır. Kuzey doğusunda Hendek,Güney doğusunda Mudurnu,güneyinde Göynük ve Geyve, batısında Karapürçek ve Merkez ilçe Adapazarı ile komşudur. Doğudan tamamen Keremali dağı,güneyden ise Karadağ ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 34 metredir.

 

AKYAZI ADINI NEREDEN ALMIŞTIR

 

Keremali dağı ve karadağ üzerinden Akyazı’ya bakıldığında özellikle sabah ve akşam saatlerinde ilçenin üzeri beyaz bir sis tabakası ile örtülü gibi görülür. Bu görüntü beyaz bir ova izlenimini vermektedir. Bir zamanlar Akova denilen bu ovaya,daha sonraları ova anlamına gelen yazı sözcüğü eklenmiş ve o günden sonra Akyazı olarak anılmaya başlanmıştır. Rivayetler Akyazı’nın adını bu şekilde aldığı şeklindedir.

 

TARİHÇE

 

Akyazı Selçuklular zamanında kurulmuş bir Türk kasabasındır. Selçuklu Devleti’nin sona ermesi ile merkezi Göynükte bulunan Umur han Beyliği’nin eline geçmiştir. 1303 tarihinde Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osmanbey’in komutanlarından Konuralp tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bundan böyle sürekli Türk egemenliğinde kalan Akyazı,1808 yılında İstanbul,ve 1845 yılında Üsküdar’a bağlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Selim ve Beyazıt zamanında başlayan taht kavgaları yüzünden çıkan kanlı çatışmalar yöre halkı üzerinde derin izler bırakmıştır. Yine bu bölgede çıkan suhte (softa) ayaklanmaları yüzünden Akyazı ve çevresi halkı büyük zarar görmüştür. Akyazı tarih çağları içinde Bitinya,Roma ve Bizans gibi büyük Devletlerin egemenliği altında kalmıştır. Osmanlı devletinin kurulması ile Bizanslıların egemenliği altında bulunan Akyazı ve çevresine yapılan seferler sonunda Osmanlı egemenliğine geçmiştir. 1944 yılında ilçe olan Akyazı önce Kocaeli iline,1954 yılında da Sakarya’nın il olması ile Sakarya’ya bağlanmıştır.

 

İDARİ BÖLÜM

 

Yapılan araştırmalar Akyazı’nın Osmanlı döneminde sırasıyla 1535 yılında Sapanca kazasına,1831 yılında Cezayir-i Bahr-ı Sefit eyalatine bağlı Kocaeli livasına,1846 yılında Kastamonu eyaletine 1867 yılında Hüdavendigar (Bursa) vilayetine,1899 yılında da Kocaeli bağımsız sancağına bağlı nahiyeler arasında yer aldı. 1944 yılında çıkarılan bir kanunla Kocaeli’ne bağlı bir ilçe olan Akyazı 1954 yılında Adapazarı’nın Vilayet olmasıyla Sakarya’ya bağlandı

.

NÜFUS VE YERLEŞİM

 

Sakarya'nın merkezini oluşturan 10 metropol ilçeden biridir. 2011 yılı genel nüfus sayımına göre ilçe merkezinin nüfusu 41.738, belde ve köylerinin nüfusu 41.759, toplam nüfusu ise 83.497'dir.

Nüfus yoğunluğu ova köylerinde daha fazladır, İstanbul ve çevresindeki sanayii tesislerinin Akyazı'ya kayması ile ilçe nüfusunda gözle görülür bir artış gözlenmektedir.

 

 EKONOMİK DURUM

 

Akyazı ‘da yaşamakta olan insanların geçimi tarıma dayalıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 800 ml. olan ilçede yıllık 200.000 ton mısır başta olmak üzere üretilen ürünler arasında buğday , pancar , patates ve çeşitli sebzeler gelmektedir. Ayrıca fındık deposu olan Akyazı ‘ da yılda ortalama olarak üretilen 11.000 ton fındık ürünü de Bölge insanlarının en önemli gelir kaynaklarından biridir. Son zamanlarda seracılığa verilen önem meyvesini vermeye başlamış ve bölge insanlarının geçim kaynakları arasında yer almaya başlamıştır. Bölge insanının bir geçim kaynağı da hayvancılıktır. 1000 civarında tavuk kümesinin bulunduğu ilçede besi ve yumurta tavukçuluğu yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda yaygın olan büyük baş hayvancılığın yavaş yavaş yok olmasının nedenleri arasında girdi fiyatlarının yüksekliği ve bankalar tarafından verilmekte olan kredilere uygulanmakta olan faiz oranlarının fazlalığıdır. Akyazı’ da son zamanların gözde işlerinde biride alabalık tesisleridir. Şu anda Akyazı ‘ da 100 ün üzerinde alabalık üretim çiftliği vardır . Burada üretilen alabalıklar canlı olarak vatandaşlara satıldığı gibi yerinde pişirilerek vatandaşlara arz edilmektedir. Orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın gelir kaynaklarından biride arıcılık ve ipek böcekçiliği ile birlikte yaban çileği üretimidir. Ayrıca meyvecilik ve sebzecilik de yeteri kadar yapılmaktadır. Resmi kayıtlara geçmemekle birlikte bazı köylerimizde kültür mantarı üretilmekte ve pazarlaması yapılmaktadır. Uygun koşullarda yapıldığı takdirde kültür mantarı da yörenin önemli gelir kaynakları arasında yerini alabilir. İlçede tarımla birlikte paralel olarak gelişmekte olan sanayi yöre insanlarının kazanç elde ettikleri dallardan biridir . Vatandaşların kendi gayretleri ile küçük çaptaki atölyelerde sanayi ürünleri üretilmekte ve pazarlaması yapılmaktadır. Bunun yanı sıra son yıllarda Kuzuluk ve Küçücek Belediye sınırları içerisinde peş peşe kurulan ve çeşitli ürün üreten fabrikalar bir taraftan Akyazı’nın ekonomisine olumlu katkı sağlarken diğer taraftan da işsizliği de büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Akyazı ‘ da ticaret de önemli yer tutmaktadır. İlçede üretilmekte olan tarım ürünlerinin yanı sıra orman ürünlerinin de ilçe dışına pazarlanması ekonomiye önemli katkı sağlarken ticari hayata da hareketlilik kazandırmaktadır. İlçemiz Kuzuluk Beldesinde 1996 yılında faaliyete geçen İhlas Kuzuluk evleri dünyanın sayılı termal sağlık merkezlerinden biridir.1464 adet devre mülk dairesinden oluşan termal sağlık merkezinde , ister yaz aylarının neşesi ile ister baharın coşkusuyla tatilinizi geçirilebilir isterseniz kış ve sonbahar aylarında da doğanın eşsiz güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Kurumsal

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç